Najpopularniejsze kuchnie na kółkach

Kuchnie na kółkach, czyli tzw. food trucki zdobyły w ostatnich latach ogromną popularność również w Polsce. Można spotkać je w dużych miastach, na festiwalach oraz na specjalnie organizowanych zlotach food trucków. Kojarzone są głównie z kuchnią amerykańską, ponieważ to właśnie w USA pojawiły się pierwsze mobilne kuchnie. Obecnie jednak przyczepy gastronomiczne serwują potrawy z różnych zakątków świata, nawet tych najbardziej egzotycznych.

Nie tylko hot-dogi i hamburgery

Najpopularniejsza wśród food trucków wydaje się kuchnia japońska, a więc potrawy takie, jak ramen lub sushi oraz wszelkiego rodzaju przysmaki rodem z Tajlandii, jak np. pad thai, curry czy zupa Tom Kha. Dużym zainteresowaniem cieszą się także przyczepy z wbudowanym piecem do wypieku prawdziwej włoskiej pizzy lub serwujące dania wegetariańskie i wegańskie.
Miłośnicy kuchni francuskiej powinni koniecznie odwiedzić furgonetki serwujące kalmary, krewetki lub żabie udka. W szerokiej ofercie dań, które proponują restauracje na kółkach, każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to również świetny sposób na spróbowanie dań, które były do tej pory trudno dostępne.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 3 =