Ciekawa forma i niepowtarzalny smak sushi sprawia, że można się w nim zakochać. Jak grzyby po deszczu wyrastają też restauracje specjalizujące się w tej potrawie. Nic więc dziwnego w tym, że coraz więcej osób chce przygotować je samodzielnie w domu. Jest to jak najbardziej możliwe i całkiem proste. Jedyne czego potrzebujemy to mata bambusowa, ostry nóż, garnek, łyżka i składniki. Zdobycie składników wcale nie jest trudne, praktycznie wszystko można dostać w każdym większym supermarkecie lub sklepach internetowych. Musimy jednak wiedzieć, czego potrzebujemy.
Najważniejszą uwagą na temat produktów jest to, że sushi jest względnie proste, a o jego smaku świadczy głównie to, z czego je zrobimy (podstawowe nigiri to tylko ryż i kawałek surowej ryby). Podstawą najpopularniejszego maki (w postaci krążków) jest oczywiście ryż i arkusze glonów Nori. Najlepiej sprawdzi się ryż do sushi (po ugotowaniu musi się kleić, ale nie może być rozgotowany). Innymi podstawowymi składnikami są: ocet ryżowy, cukier, sól i dodatki, którymi wypełnimy nasze krążki. Nie zapominajmy też o dodatkach do serwowania.
W tym miejscu możemy wybrać wedle naszego uznania, na początek najłatwiej jest zrobić maki z wędzonym łososiem, awokado lub świeżym ogórkiem. Jeśli lubimy intensywniejsze smaki, kupmy wasabi i dodajmy odrobinę do środka. Ta zielona pasta z chrzanu japońskiego z pewnością doda nieco pikanterii naszemu sushi. Do podania potrzebny będzie koniecznie sos sojowy oraz imbir marynowany. Jeśli opanujemy już sztukę zwijania rolek maki, możemy też spróbować zrobić ura-maki, wersję z ryżem na zewnątrz lub temaki, mające kształt lodowego rożka. Przygotowanie sushi w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.