Jak skomponować zbilansowaną dietę?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Od sposobu odżywiania zależy zdrowie i samopoczucie, dlatego dobrze jest poświęcić mu sporo uwagi. Chcąc zaś zmienić swoje nawyki żywieniowe, należy dobrze przyjrzeć się spożywanym do tej pory posiłkom i wprowadzić odpowiednie modyfikacje, zgodne z zaleceniami lekarzy oraz dietetyków. Jak zrobić to maksymalnie szybko?

Co wyrzucić z jadłospisu?

Pierwszym krokiem do zmiany sposobu odżywiania jest przeprowadzenie przeglądu swoich szafek. Należy wyrzucić z nich słodycze, niezdrowe przekąski, dania gotowe oraz jakąkolwiek żywność przetworzoną. Następnie warto rozpisać sobie pory posiłków – powinno być ich pięć. Każdy z nich ma składać się z wysokiej jakości białka, węglowodanów złożonych oraz odpowiedniej porcji witamin i minerałów. W jadłospisie nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw – również 5 porcji dziennie. Ważne są też ryby, które mają gościć w menu co najmniej dwa razy w tygodniu. Najlepiej ograniczyć ilość spożywanego mięsa i zamienić wieprzowinę oraz wołowinę na chudy drób, np. mięso indyka.

Fachowe porady eksperta

Samodzielne ułożenie jadłospisu może być dość trudne, szczególnie jeśli nie ma się pojęcia o dietetyce. Całe szczęście, można skorzystać z fachowych porad, dzięki którym wprowadzenie zmian będzie znacznie prostsze. Zastanawiając się, do kogo zwrócić się pomoc, jako pierwszy przychodzi do głowy oczywiście dietetyk Wyszków jest zaś miejscem gdzie szybko można znaleźć odpowiednią osobę. Warto wcześniej przeczytać opinie innych osób i sprawdzić kto posiada doświadczenie i wiedzę oraz ma na koncie wiele sukcesów. A wtedy pozostaje już tylko umówić się na konsultację i wdrożyć zmiany w życie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
W jakich sytuacjach warto się zdecydować na pożyczkę długoterminową?
W jakich sytuacjach warto się zdecydować na pożyczkę długoterminową?
Nasze życie bywa nieprzewidywalne. Wielokrotnie zdarzają się sytuacje, kiedy szybko potrzebujemy gotówki. Na myśl wtedy najczęściej przychodzi nam bank, w […]
Pakowarki próżniowe – niezbędne wyposażenie gastronomii
Pakowarki próżniowe – niezbędne wyposażenie gastronomii
Pakowarki próżniowe – niezastąpione urządzenia gastronomiczne. Ten sprzęt gastronomiczny został zaprojektowany, aby sprostać różnym wymaganiom przemysłu spożywczego i pozwala użytkownikom […]
Rekuperator – co warto wiedzieć?
Rekuperator – co warto wiedzieć?
Rekuperator to urządzenie do wymiany ciepła, które odbiera ciepło ze spalin i wykorzystuje je do wstępnego podgrzania powietrza przed wprowadzeniem […]