Transport mięsa oraz drobiu jest trudnym i wymagającym zadaniem. Kluczowe jest odpowiednie zabezpieczenie i przewiezienie towaru, które wiąże się z posiadaniem niezbędnej wiedzy. Wszystko musi odbywać się zgodnie z ustalonymi normami – w przeciwnym wypadku może dojść do zepsucia produktów. Podpowiadamy, jak należy transportować mięso, aby bezpiecznie dotarło do miejsca docelowego.
Mięso jest niezwykle delikatnym produktem. Z tego też powodu należy spełnić szereg wymagań, aby móc zajmować się profesjonalnym transportem tego towaru. Szczególnej uwagi wymaga mięso, które nie jest w żaden sposób przetworzone i zakonserwowane. Duże znaczenie ma temperatura przewożenia produktu, która jest ściśle określona przez specjalne normy. Mówią one o tym, iż dziczyznę małych zwierząt możemy przewozić w temperaturze do 4 stopni C, dużych zaś do 7 stopni – podobnie jak mięso czerwone. Drób oraz mięso królicze można transportować w warunkach do 4 stopni C, z kolei podroby – maksymalnie 3 stopni.
Nie bez znaczenia są pojemniki, w których transportowane są nasze produkty. Muszą być one wykonane z materiałów, które nie wchodzą w interakcję z żywnością. Tylko w ten sposób możemy zadbać o maksymalne bezpieczeństwo przewożonego towaru. Dobrym wyborem będą pojemniki euro E2, które nadają się do wielokrotnego użytku. Warto zaopatrzyć się również w worki do pojemników e2, które ułatwią transport. Można przewozić w nich nie tylko mięso, lecz także różnego rodzaju wyroby, takie jak kiełbasa.