Cukiernia to w naszym kraju bardzo dochodowy biznes, ponieważ nie brakuje amatorów różnego rodzaju słodkości i ciast. Aby jednak cały proces wyrobu tych pyszności przebiegał sprawnie i bezproblemowo, konieczne jest stosowanie odpowiednich urządzeń. Podstawowym z nich jest oczywiście wysokiej klasy nowoczesny piec cukierniczy, ale oprócz tego warto posiadać szereg innych, mniej popularnych sprzętów. Zostaną one pokrótce opisane w dalszej części tego artykułu.
Każda cukiernia i inna firma oferująca ciasta czy słodkości powinna posiadać przede wszystkim urządzenia automatyczne, dzięki którym produkcja wszelkich wyrobów odbywa się szybciej, co pozwala zwiększyć wydajność i osiągać wyższe zyski. Do wyrabiania ciasta stosuje się zatem specjalne mieszarki (skutecznie łączące poszczególne składniki w jedną masę, a dodatkowo spulchniające i napowietrzające całość), maszyny do zaczynu (wyposażone w mieszalnik i nóż) oraz profesjonalne ubijaczki cukiernicze planetarne, które są zrobione ze stali nierdzewnej i mogą mieć pojemność od 20 do 150 litrów. Wiele z nich jest dostępnych np. w sklepie IBIS.
Oprócz tego przydają się dzielarki do ciasta, pozwalające na tworzenie idealnych porcji, a także zaokrąglarki (głównie do bułek), miksery planetarne i spiralne, syfony do bitej śmietany, maszyny do kremów, agregaty garownicze (w których ciasto fermentuje) i krajalnice. Oczywiście nie obejdzie się również bez pieców piekarniczych (cyklotermicznych lub obrotowych), stanowiących zdecydowanie najdroższy element wyposażenia produkcyjnego. Powinny one odznaczać się dużą solidnością i wytrzymałością, a ponadto zapewniać wygodę załadunku i równomierność wypieku.