Polacy kochają kuchnie azjatyckie, ale do tej pory najbardziej gustowali w tej chińskiej, czy wietnamskiej. Potrawy serwowane przez restauracje często różnią się jednak smakiem od oryginałów, jakie można zjeść w tamtejszych krajach. By uzyskać najbardziej zbliżony efekt, warto przygotować danie samodzielnie, poznając sekrety kuchni indyjskiej.
Hindusi stosują dużą ilość przypraw w swoich daniach. Wysokie temperatury panujące w tym rejonie świata nie sprzyjają zachowywaniu świeżości, a przyprawy pomagają w tym, by potrawy nie psuły się zbyt szybko. Niewątpliwie ma to wpływ na preferencje smakowe mieszkańców Indii, ale też Europejczyków, którzy od wielu lat chętnie smakują tę kuchnię. O najbardziej znanych potrawach możemy przeczytać na stronie: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-indyjska-poznaj-najbardziej-popularne-potrawy/.
Curry indyjskie kojarzyć nam się może z popularną przyprawą. To też jednak znane hinduskie danie, składające się zazwyczaj z mięsa, ryb i owoców morza. Wszystko to jest zanurzone w głębokim i aromatycznym sosie. Za tą potrawą przepadają Brytyjczycy i można ją zjeść w wielu miejscach Londynu. Doceniana jest za prostotę przygotowania. Jest to danie jednogarnkowe, podawane często na wspólnym talerzu z ryżem basamati.
Hindusi posiadają w swojej tradycji kulinarnej również dania wegetariańskie. Ostra zupa z soczewicy z pomidorami — choć spożywana na ciepło, jest idealna na tamtejsze upały. Często stosowane są warzywa, z których robi się takie dania jak pakora, czy alu kofta. Więcej o hinduskiej kuchni znajdziemy na stronie Kuchnieorientu.pl