Nowoczesne i praktyczne sprzęty kuchenne

Od paru lat w Polsce panuje moda na zdrowe odżywianie. W kuchni znajduje się coraz więcej świeżych owoców, warzyw, nasion, orzechów. Można z nich zrobić pyszne, prozdrowotne soki i oleje.

Sokowirówka czy wyciskarka?

Wyciskarki coraz częściej zastępują sokowirówki. Uzyskany dzięki nim sok jest bardziej wartościowy i można go dłużej przechowywać (nawet do 72 godzin). Sokowirówki są szybsze i tańsze, ale za to dużo głośniejsze.  Wyciskarki do soku w zależności od wybranego modelu posiadają wiele dodatkowych funkcji pozwalających przygotować różne musy, przeciery, sorbety. Z takiej samej partii surowców są w stanie wytworzyć dwa razy więcej napoju od sokowirówek. Zajmuje to więcej czasu, około 5 minut na 1 litr, ale uzyskany sok będzie gęsty i pełny witamin, enzymów i składników odżywczych. Wyciskarki są mniej awaryjne, mają dłuższy okres gwarancji i są dużo łatwiejsze w czyszczeniu.

Tłoczenie oleju

Pozyskiwanie czystego oleju domowej roboty powinno zainteresować każdą osobę myślącą o zdrowym odżywianiu. Wyciskarka oleju pozwoli zastąpić sklepowe produkty przepełnione chemią, w pełni naturalnymi, zdrowymi, niefiltrowanymi tłuszczami roślinnymi. Tłoczone są na zimno, pomijając wstępną obróbkę cieplną. Dzięki temu zawierają dużo więcej witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych takich jak omega-3, omega-6 i omega-9. Nie zawierają konserwantów. Istnieją również urządzenia wielofunkcyjne pozwalające zarówno wyciskać soki jak i tłoczyć oleje. Zaoszczędzone miejsce można zapełnić tackami ze świeżymi owocami.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 5 =