Kakao – skąd się bierze?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kakao uprawiane jest w ponad 70 krajach, ale większość światowego kakao pochodzi z Afryki Zachodniej.

Rośliny kakaowe najlepiej rosną w klimacie tropikalnym z dużymi opadami, ciepłymi temperaturami i żyzną glebą. Często uprawia się je na dużych plantacjach z wieloma drzewami na jednym obszarze.

Jak wygląda drzewo kakaowca?

Kakaowiec to wysokie wiecznie zielone drzewo o ciemnozielonych liściach i białych kwiatach, które kwitną w porze deszczowej. Owoce drzewa dojrzewają w strąki, które zawierają ziarna kakaowca (lub ziarna kakao). Nasiona znajdujące się wewnątrz tych strąków są wykorzystywane do produkcji czekolady.

Czym jest kakao?

Ziarno kakaowe jest w rzeczywistości nasionem, a nie fasolą. Ma gładką zewnętrzną skorupę, która chroni kremowo-białe wnętrze. Łupina może mieć różne kolory w zależności od miejsca uprawy i czasu, w jakim była fermentowana przed całkowitym wyschnięciem. Ziarno kakaowe jest zwykle prażone, aby rozwinąć jego smak, a następnie mielone na pastę zwaną likierem czekoladowym. Proces ten umożliwia oddzielenie masła kakaowego od substancji stałych. Tłuszcz jest wykorzystywany do produkcji cukierków czekoladowych, natomiast miazga jest prasowana do ciastek, które można spożywać w postaci gotowej lub sproszkowanej na proszek kakaowy.

Kakao w proszku to drobnoziarnisty, białawy proszek, który jest używany w przepisach na napoje czekoladowe, desery i wyroby cukiernicze. Może być również dodawane do innych produktów spożywczych, aby nadać im czekoladowy smak bez dodawania tłuszczu lub cukru. Jeżeli sami chcielibyście spróbować prawdziwego kakao to możecie je znaleźć w sklepach online takich jak https://pluskakao.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Rodzaje łożysk kulkowych – jak dobrać te odpowiednie do swoich potrzeb?
Rodzaje łożysk kulkowych – jak dobrać te odpowiednie do swoich potrzeb?
Łożyska kulkowe są najpopularniejszym rodzajem łożysk tocznych. Charakteryzują się one przede wszystkim prostą konstrukcją oraz dużą wytrzymałością. Wyróżnia się kilka […]
Jak sprawnie wyrabiać w swoim zakładzie duże ilości ciasta?
Jak sprawnie wyrabiać w swoim zakładzie duże ilości ciasta?
Wyrabianie to proces, który ma na celu połączenie ze sobą wszystkich składników w gładką, jednolitą masę na skutek wtłoczenia w […]
Co dostarczy rozrywki w ogrodzie?
Co dostarczy rozrywki w ogrodzie?
Ogród latem wielokrotnie służy do odpoczynku. Co roku każdy posiadacz kawałka trawy wokół domu, zastanawia się co zrobić, żeby teren […]