Pokarmy, które jesz, mogą rzeczywiście zrobić różnicę w tym, jak dobrze twoje ciało wchłania hormon tarczycy. A jeśli masz niedoczynność tarczycy, ważne jest, aby unikać pewnych pokarmów, które mogą powodować stan zapalny i wywoływać objawy.
Dieta o wysokiej zawartości jodu może powodować niedoczynność tarczycy. Dzieje się tak dlatego, że tarczyca potrzebuje jodu do wytwarzania hormonu tarczycy, więc jeśli masz go za dużo, może zakłócić ten proces. Jod znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w owocach morza, produktach mlecznych, soi i produktach sojowych, a także w soli jodowanej.
Niektóre osoby, które mają niedoczynność tarczycy mogą być również wrażliwe na gluten, białko znajdujące się w pszenicy i innych ziarnach. Jeśli masz celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten (NCGS), może to wywołać objawy niedoczynności tarczycy, takie jak zmęczenie i mgła mózgowa. Dokładną listę znajdziesz na stronie https://hashimotoplan.com/lista-produktow-ktorych-nie-powinno-sie-jesc-majac-hashimoto/.
Choroba Hashimoto to zaburzenie autoimmunologiczne, które powoduje, że organizm atakuje własne zdrowe tkanki. W chorobie Hashimoto układ odpornościowy błędnie atakuje komórki tarczycy i uszkadza je lub niszczy.
Rezultatem jest nieaktywna produkcja hormonów tarczycy i objawy niedoczynności tarczycy, takie jak przyrost masy ciała, zmęczenie i mgła mózgowa. Niektóre osoby z chorobą Hashimoto rozwijają również inne choroby autoimmunologiczne.