O tym, że świeże warzywa odgrywają w diecie człowieka dużą rolę, chyba nikomu już nie trzeba mówić. Błonnik, szereg witamin oraz mnóstwo minerałów wpływają na organizm bardzo pozytywnie. Dzięki codziennej porcji takich pyszności wyregulujemy nasz metabolizm, ale także wzmocnimy odporność. Najlepiej spożywać warzywa sezonowe. Takie jarzyny są w poszczególnych okresach roku najbardziej wartościowe. Jesienią i zimą sięgajmy zatem po buraki, marchewki, kalafior i cudowności dojrzewające w słońcu Grecji lub Włoch.
Sałatki możemy spożywać na śniadanie, obiad i kolację. Takie danie ma niezliczoną ilość odsłon, a skomponowanie go zajmuje zaledwie kilka minut. Doskonałym pomysłem na podbicie smaków warzywnych są dodatki białkowe jak sery, mięso lub jajka, jednak możemy sięgnąć również po marynowane owoce drzewa kalamata oliwki tej odmiany są wyjątkowo mięsiste i wyraziste. Poza tym w sałatkach świetnie egzamin zdadzą strączki z puszki, jednak szukajmy produktów z jak najmniejszą ilością konserwantów. Jedno warzywne danie dziennie wpłynie nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wygląd. Taka witaminowa bomba poprawi stan skóry oraz sprawi, że cera będzie promienna.