Soki tłoczone są o wiele zdrowsze od pozostałych dostępnych na rynku. Nie zawierają konserwantów, cukrów, dodatku wody, nie są też zagęszczane. Ich smak i konsystencja, są w pełni naturalne, a mętny kolor oraz osad gromadzący się na dnie są typowymi zjawiskami i nie powinny budzić zaniepokojenia. Soki tłoczone pasteryzowane – mogą być przechowywane nawet do 12 miesięcy. Te niepasteryzowane z kolei są nazywane kilkudniowymi i ich data ważności do spożycie nie przekracza 3 dni od daty produkcji.
Choć największą popularnością wśród Polaków cieszą soki pomarańczowe i jabłkowe, to jednak warto spróbować owocowych połączeń i poznać nowe smaki. A jest w czym przebierać. Soki z dodatkami marchewki, żurawiny, czy winogron mogą być idealnym dodatkiem do posiłków. Delikatny i słodki sok tłoczony jabłko-gruszka z pewnością zasmakuje łasuchom i będzie też świetnym uzupełnieniem diety w witaminy i minerały.
Warzywa i owoce powinny być spożywane 5 razy dziennie – najlepiej jako dodatek do każdego posiłku. Soki są smaczne, łatwe w transporcie i można nimi zastąpić niezdrowe słodzone napoje. Warto pić je o każdej porze roku. Świetnie nawadniają organizm, mają rewelacyjny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspierają procesy trawienne. Dzięki sporej zawartości antyoksydantów działają antyrakowo i przeciwstarzeniowo. Mają świetny wpływ na zdrowie i urodę, a także odżywiają. Prawdziwym ewenementem na rynku jest sok tłoczony jabłko-aronia. Aronia zawiera całe bogactwo minerałów, a także witaminę P, która ma działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybicze. Ponadto wspiera odporność i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Z całą pewnością zasługuje na miano superfood. Bez względu na wybór smaku, sok tłoczony stanowi idealne uzupełnienie każdej diety.