Co to znaczy, że sok jest tłoczony?

Soki tłoczone są o wiele zdrowsze od pozostałych dostępnych na rynku. Nie zawierają konserwantów, cukrów, dodatku wody, nie są też zagęszczane. Ich smak i konsystencja, są w pełni naturalne, a mętny kolor oraz osad gromadzący się na dnie są typowymi zjawiskami i nie powinny budzić zaniepokojenia. Soki tłoczone pasteryzowane – mogą być przechowywane nawet do 12 miesięcy. Te niepasteryzowane z kolei są nazywane kilkudniowymi i ich data ważności do spożycie nie przekracza 3 dni od daty produkcji.

Choć największą popularnością wśród Polaków cieszą soki pomarańczowe i jabłkowe, to jednak warto spróbować owocowych połączeń i poznać nowe smaki. A jest w czym przebierać. Soki z dodatkami marchewki, żurawiny, czy winogron mogą być idealnym dodatkiem do posiłków. Delikatny i słodki sok tłoczony jabłko-gruszka z pewnością zasmakuje łasuchom i będzie też świetnym uzupełnieniem diety w witaminy i minerały.

Dlaczego warto pić soki?

Warzywa i owoce powinny być spożywane 5 razy dziennie – najlepiej jako dodatek do każdego posiłku. Soki są smaczne, łatwe w transporcie i można nimi zastąpić niezdrowe słodzone napoje. Warto pić je o każdej porze roku. Świetnie nawadniają organizm, mają rewelacyjny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspierają procesy trawienne. Dzięki sporej zawartości antyoksydantów działają antyrakowo i przeciwstarzeniowo. Mają świetny wpływ na zdrowie i urodę, a  także odżywiają. Prawdziwym ewenementem na rynku jest sok tłoczony jabłko-aronia. Aronia zawiera całe bogactwo minerałów, a także witaminę P, która ma działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybicze. Ponadto wspiera odporność i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Z całą pewnością zasługuje na miano superfood. Bez względu na wybór smaku, sok tłoczony stanowi idealne uzupełnienie każdej diety.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 2 =