Żelazo to jeden z podstawowych składników hemoglobiny, czyli białka znajdującego się w czerwonych krwinkach. Jest ono odpowiedzialne za bezpieczne transportowanie tlenu z płuc do wszystkich komórek, a także wpływa na ogólną odporność organizmu. Dlatego też żelaza nie powinno zabraknąć w diecie żadnego dorosłego człowieka – zwłaszcza kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych. Oczywiście nadmiar tego elementu jest również niepożądany, ponieważ może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Więcej na ten temat przeczytamy m.in. na https://fitorsweet.pl/.
Żelazo powinno być dostarczanie wraz z pokarmem w postaci mięsa i produktów pochodzenia roślinnego. Do najbardziej cennych źródeł tego pierwiastka zaliczamy m.in. wieprzowinę, podroby, drób, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych (zwłaszcza fasoli), kiszonki, żółtka jaj, suszone owoce, a także niektóre warzywa (np. brokuły). Żelazo w organizmie człowieka odpowiada przede wszystkim za właściwą pracę układu odpornościowego (chroni przed infekcjami), mięśniowego (dostarcza tlen) oraz nerwowego (pomaga utrzymywać funkcje fizyczne i intelektualne na optymalnym poziomie).
Poza tym ma ogromny wpływ na dobrą kondycję skóry, gdyż zwalcza wolne rodniki. Jego niedobór może natomiast skutkować osłabieniem, apatią, zwiększoną łamliwością paznokci i włosów, nadmierną bladością skóry, zaburzeniami pracy serca i częstymi krwawieniami z nosa. Dodajmy, że niepożądany jest też nadmiar żelaza – w tym przypadku najczęstsze skutki to bóle brzucha i stawów, zaburzenia hormonalne, depresja czy osteoporoza. Aby dowiedzieć się nieco więcej o wpływie omawianego składnika na organizm, warto poczytać artykuły o zdrowym odżywianiu dostępne w internecie – np. na blogach.