Parzenie kawy w ekspresie – o czym pamiętać?

Dobra kawa to często pierwsza rzecz, którą pijemy o poranku. Dlatego warto zadbać o jej smak. Jeszcze kilka lat temu mało, kto posiadał w domu ekspres. Dziś jest to niemal obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Kawa o poranku pobudza, w ciągu dnia dodaje energii, a ta wieczorna sprawia, że miło kończymy posiłek. Warto poznać tajniki parzenia dobrej kawy, by każda filiżanka smakowała wyjątkowo. 

Odpowiednie ziarna to podstawa

Kawa z ekspresu większości osób smakuje bardziej od tej tradycyjnie parzonej. Jednak w przypadku i jednej i drugiej nie ma filiżanki dobrej kawy bez dobrych ziaren. I to ziarna są tu kluczowe. Jeśli zależy nam na wysokiej jakości kawie powinniśmy kupować kawę ziarnistą, a następnie samodzielnie ją mielić, najlepiej na chwilę przed zaparzeniem. Dzięki temu mamy gwarancję, że kawa jest świeża i nie zwietrzała. Najwyższej jakości kawy ziarniste można znaleźć na https://aquamelior.pl/kawa-woseba. Różnią się one między sobą krajem pochodzenia oraz intensywnością smaku. Na poranne pobudzenie najlepiej sprawdzi się kawa oznaczona, jako espresso. Jej intensywny smak i bogaty aromat szybko postawi nas na nogi. Późnym popołudniem lepiej jest zaparzyć delikatną café crème. 

Kawa z ekspresu

Ekspres to najlepszy przyjaciel każdego kawosza. Jeśli chcemy uzyskać najwyższej jakości kawę, powinniśmy zastosować kilka trików. Przede wszystkim istotne jest dobre rozgrzanie maszyny. Dzięki temu mamy pewność, że kawa będzie posiadała właściwy aromat i smak. Warto również zadbać o dobrej jakości wodę. Jeśli ta płynąca z naszego kranu ma dużo kamienia, kawa nie będzie smaczna. Warto ją wcześniej przefiltrować, co dodatkowo wzmocni smak kawy. 

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 5 =