Mole spożywcze – jak sobie z nimi radzić?

Mole spożywcze to najczęściej występujące w spiżarni i szafce kuchennej owady, które uwielbiają przebywać i gnieździć się w produktach sypkich takich jak: kasza, mąka, ryż, bułka tarta, dzięki którym otrzymują niczym nieograniczony dostęp do pożywienia. Niemniej, ich obecność w kuchni jest niepożądana, dlatego zaraz po ich zauważeniu, należy podjąć odpowiednie środki zaradcze. Wiele osób decyduje się na domowe sposoby usuwania moli spożywczych. Wśród najpopularniejszych wymienia się przede wszystkim ocet. Zagotowany płyn należy przelać do słoiczka pozostawić otwarty w szafce, w której zagnieździły się owady. Procedurę należy powtarzać, aż do momentu gdy całkowicie znikną z mieszkania. Oprócz octu stosowane są także roztwory z cytrusów.. Najważniejszym działaniem prewencyjnym jest jednak unikanie przechowywania żywności w opakowaniach plastikowych.

Profesjonalne działanie

Oprócz domowych sposobów dostępne są także specjalistyczne preparaty. W środkach na mole spożywcze mogą znajdować się między innymi olejki eteryczne, które odstraszają owady, jak i silne substancje chemiczne, które zabijają owady. Preparaty dostępne są w różnych wariantach- zarówno w formie zawieszek, saszetek, płynów, jak i granulatów.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × jeden =