Kawa do ekspresu – jak wybrać najlepszą

Chcąc stworzyć w domu atmosferę niczym z prawdziwej kawiarni, warto skupić się na najważniejszym – czyli na wyborze jaki najlepszej jakościowo kawy. Żaden ekspres, czy inne narzędzie do jej przygotowania nie sprawi, że ten czarny napój będzie wyśmienicie smakował, jeśli nie wykorzystamy do jego przygotowania dobrych jakościowo ziaren. Na co więc zwrócić uwagę dokonując wyboru kawy do ekspresu? Jaka będzie najlepsza?

Wybór ziaren jest szalenie ważny!

Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na rodzaj kupowanych ziaren i ewentualne ich mieszanki. Najpopularniejszą i zarazem najbardziej łagodną i aromatyczną kawą jest arabika. Uznawana jest za najstarszy gatunek kawy i stanowi około 70% całkowitej światowej produkcji tego surowca. Kawa przygotowana z tych ziaren charakteryzuje się wyśmienitym aromatem i łagodnym, przyjemnym smakiem. W przeciwieństwie do ziaren robusty jest zdecydowanie bardziej delikatna i mniej gorzka. Doskonały wybór ziaren znajdziemy w sklepie MkCafe pod wskazanym adresem https://mkcafe.pl/

Lepsze są ziarna, które zmielimy tuż przed przygotowaniem naparu

Świeżo zmielona kawa smakuje zdecydowanie lepiej niż ta, która zmielona była już w fabryce. Napar ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny, a dobrze zmielone ziarna gwarantują otrzymanie gęstej i aromatycznej cremy. 

Dokonując zakupu kawy do naszej „domowej kawiarni” warto zwrócić także uwagę na datę palenia ziaren. Im świeższe ziarna, tym lepsza w smaku będzie przygotowana z nich kawa.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + cztery =