Jak prawidłowo przechowywać produkty węglowe?

Węgiel, czyli jeden z najpopularniejszych materiałów opałowych wymaga odpowiedniego przechowywania, aby przez cały czas zachowywał swoje właściwości. Z racji swojej sporej wagi, warto wygospodarować miejsce w pobliżu pieca, aby nie trzeba było go daleko nosić. Ma on też tendencję do pylenia i brudzenia, dlatego powinien być składowany w miejscu oddalonym od części mieszkalnej, aby brud nie roznosił się po całym domu.

Dlaczego węgiel musi być prawidłowo przechowywany?

Węgiel musi znajdować się w suchym miejscu, w którym nie będzie poddawany działaniu wilgoci. Jeśli zamoknie może to spowodować, że nie będzie się prawidłowo spalał i zacznie wytwarzać duże ilości szkodliwej sadzy. Dobrym pomysłem jest zapakowanie go w worki polipropylenowe, które zapewnią mu właściwą ochronę. Jeśli nie ma jednak możliwości przechowywania dużych ilości węgla w pomieszczeniu, można usypać go w stos i przykryć folią lub plandeką, aby zabezpieczyć go przed czynnikami atmosferycznymi.

Planując miejsce, w którym będzie trzymany węgiel trzeba wziąć także pod uwagę względy bezpieczeństwa. Nie może on znajdować się zbyt blisko źródła ognia, bo może to spowodować pożar, gdy iskra wydostanie się z pieca. Minimalna zalecana odległość wynosi 1 metr. Całe pomieszczenie kotłowni musi być właściwie wentylowane i posiadać otwory, którymi będzie do środka dostawało się świeże powietrze. Węgiel brunatny, kamienny i ich pochodne można przechowywać właściwie przez dowolny czas, ale należy pamiętać, że po pewnym okresie może on stracić swoją kaloryczność.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × trzy =