Jak prawidłowo przechowywać produkty węglowe?

Węgiel, czyli jeden z najpopularniejszych materiałów opałowych wymaga odpowiedniego przechowywania, aby przez cały czas zachowywał swoje właściwości. Z racji swojej sporej wagi, warto wygospodarować miejsce w pobliżu pieca, aby nie trzeba było go daleko nosić. Ma on też tendencję do pylenia i brudzenia, dlatego powinien być składowany w miejscu oddalonym od części mieszkalnej, aby brud nie roznosił się po całym domu.

Dlaczego węgiel musi być prawidłowo przechowywany?

Węgiel musi znajdować się w suchym miejscu, w którym nie będzie poddawany działaniu wilgoci. Jeśli zamoknie może to spowodować, że nie będzie się prawidłowo spalał i zacznie wytwarzać duże ilości szkodliwej sadzy. Dobrym pomysłem jest zapakowanie go w worki polipropylenowe, które zapewnią mu właściwą ochronę. Jeśli nie ma jednak możliwości przechowywania dużych ilości węgla w pomieszczeniu, można usypać go w stos i przykryć folią lub plandeką, aby zabezpieczyć go przed czynnikami atmosferycznymi.

Planując miejsce, w którym będzie trzymany węgiel trzeba wziąć także pod uwagę względy bezpieczeństwa. Nie może on znajdować się zbyt blisko źródła ognia, bo może to spowodować pożar, gdy iskra wydostanie się z pieca. Minimalna zalecana odległość wynosi 1 metr. Całe pomieszczenie kotłowni musi być właściwie wentylowane i posiadać otwory, którymi będzie do środka dostawało się świeże powietrze. Węgiel brunatny, kamienny i ich pochodne można przechowywać właściwie przez dowolny czas, ale należy pamiętać, że po pewnym okresie może on stracić swoją kaloryczność.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście + osiem =