Co ma wpływ na zaparzenie idealnej kawy?

Każdy miłośnik kawy wie, jak smaczna potrafi być ta pita w kawiarni, której domowa nie jest w stanie dorównać. Nie jest to kwestia braku ekspresu ciśnieniowego. Czynników, które wpływają na smak kawy jest zdecydowanie więcej. Dowiedzmy się jak sprawić, by nasza poranna kawa zachwycała smakiem i aromatem!

Woda do zaparzania

Woda jest nieodłącznym składnikiem każdej kawy. Dlatego też warto zadbać o to, by została ona odpowiednio przefiltrowana przed użyciem. Pomijanie tego procesu powoduje, że znajdujące się w niej składniki mineralne takie jak np. chlor bardzo negatywnie wpływają na cały proces parzenia, a w konsekwencji na jej smak. Drugim, ważnym aspektem związanym z wodą potrzebną do przygotowania kawy, jest jej temperatura. Jeśli nie posiadamy w domu ekspresu, pamiętajmy, że nie powinniśmy używać wrzątku, gdyż może on spowodować przeparzenie, które sprawy, że wyczekiwana kawa będzie cierpka i gorzka. Idealna temperatura wynosi 92-96°C.

Zamiennik ekspresu

Jeśli poszukujemy alternatywnych rozwiązań, z pomocą przychodzi specjalny czajnik do kawy. Jest to świetny sprzęt przeznaczony nie tylko do domowego użytku, ale także do kawiarni jako podstawowe wyposażenie baristy. Obecnie na rynku istnieje naprawdę szeroki wybór tego typu urządzeń. Można zdecydować się na takie, które będą idealne do alternatywnych metod parzenia kawy. Inne, bardziej urozmaicone modele wyposażone zostały panel LCD, funkcję szybkiego gotowania, a także utrzymywania pożądanej temperatury. Wiele z nich zaprojektowano tak, by cieszyły nie tylko nasze podniebienie, ale także oczy, gdyż zachwycają swoim designem.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − jeden =