W branży rolniczej powszechnie wykorzystuje się specjalną folię kiszonkarską. Składa się ona z kilku solidnych warstw materiału, a jej kluczowym zadaniem jest zapewnienie kiszonką optymalnych warunków tlenowych i jednocześnie zabezpieczenie ich przed dostępem powietrza, wilgoci czy promieni słonecznych (ogólnie niekorzystnych warunków pogodowych). Dzięki temu proces fermentacji przebiega w pełni prawidłowo. Omawiana folia służy oczywiście również do innych celów, o czym w dalszej części artykułu.
Folia kiszonkarska dobrze spełnia swoją rolę, jeśli jest wystarczająco wytrzymała na rozerwanie (a jednocześnie dostatecznie elastyczna), odporna na siarczysty mróz i silne słońce (zakres temperatur od -45 do +65 stopni Celsjusza), a także całkowicie gazoszczelna. Poza tym powinna nadawać się do recyklingu. Służy ona przede wszystkim do okrywania uformowanych pryzm z precyzyjnie rozdrobnionej kukurydzy, liści buraków i innych roślin podawanych później w formie paszy zwierzętom hodowlanym (szczególnie bydłu). Celem jej zastosowania jest w tym przypadku skuteczne zabezpieczenie kiszonki przed negatywnym działaniem powietrza i innych szkodliwych czynników atmosferycznych. W ten sposób zachodzą procesy fermentacyjne modyfikujące rośliny na produkt idealnie przyswajalny przez stworzenia gospodarskie (brak ryzyka gnicia). Wielowarstwowa folia może też być z powodzeniem wykorzystana jako okrycie kopców z usypanymi roślinami pastewnymi, do szczelnego wykładania silosów rolniczych oraz do uprawy pieczarek, boczniaków i wszelkich grzybów nadających się do spożywania.