Podobno społeczeństwo dzieli się na osoby, które wolą kawę i te, które w codziennej diecie zdecydowanie preferują herbatę. Codzienne spożywanie herbaty może przynieść znaczne korzyści dla zdrowia każdego z nas, warto więc wiedzieć, jakie rodzaj będzie dla nas odpowiedni. Istotnym czynnikiem w wyborze napoju są oczywiście nie tylko jego właściwości prozdrowotne, ale również indywidualne preferencje smakowe.
Ponieważ wiele osób wypija nawet kilka filiżanek napoju dziennie, bardzo ważnym jest, by liście stosowane do jego parzenia pochodziły ze sprawdzonego źródła. Warto również pamiętać, że jedynie najszlachetniejsza herbata, pozbawiona sztucznych dodatków i barwników, będzie charakteryzować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Przykładem wysokiej jakości herbat są w tym przypadku liściaste, takie jak https://www.baczewskisklep.pl/kategoria-produktu/herbaty/czarne. Herbata czarna zawiera duże ilości flawonoidów, które wskutek neutralizacji wolnych rodników, skutecznie spowalniają proces starzenia się.
Również kolorowe herbaty, wykazujące potwierdzone badaniami wyjątkowe, prozdrowotne właściwości, z roku na rok znajdują coraz więcej wielbicieli. Wśród nich najczęściej spożywana jest zielona, chroniąca przed nowotworami i posiadająca właściwości oczyszczające, jak również czerwona – skuteczna w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Ciekawą i przyjemną dla oka jest również herbata niebieska, bogata w przeciwutleniacze, spowalniające proces starzenia się komórek w naszych organizmach.