Rodzaje herbat

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Podobno społeczeństwo dzieli się na osoby, które wolą kawę i te, które w codziennej diecie zdecydowanie preferują herbatę. Codzienne spożywanie herbaty może przynieść znaczne korzyści dla zdrowia każdego z nas, warto więc wiedzieć, jakie rodzaj będzie dla nas odpowiedni. Istotnym czynnikiem w wyborze napoju są oczywiście nie tylko jego właściwości prozdrowotne, ale również indywidualne preferencje smakowe.

Do koloru, do wyboru – czyli szeroki wybór różnorodnych herbat

Ponieważ wiele osób wypija nawet kilka filiżanek napoju dziennie, bardzo ważnym jest, by liście stosowane do jego parzenia pochodziły ze sprawdzonego źródła. Warto również pamiętać, że jedynie najszlachetniejsza herbata, pozbawiona sztucznych dodatków i barwników,  będzie charakteryzować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Przykładem wysokiej jakości herbat są w tym przypadku liściaste, takie jak https://www.baczewskisklep.pl/kategoria-produktu/herbaty/czarne. Herbata czarna zawiera duże ilości flawonoidów, które wskutek neutralizacji wolnych rodników, skutecznie spowalniają proces starzenia się.

Również kolorowe herbaty, wykazujące potwierdzone badaniami wyjątkowe, prozdrowotne właściwości, z roku na rok znajdują coraz więcej wielbicieli. Wśród nich najczęściej spożywana jest zielona, chroniąca przed nowotworami i posiadająca właściwości oczyszczające, jak również czerwona – skuteczna w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Ciekawą i przyjemną dla oka jest również herbata niebieska, bogata w przeciwutleniacze, spowalniające proces starzenia się komórek w naszych organizmach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak dbać o dystrybutor do wody?
Jak dbać o dystrybutor do wody?
W domach prywatnych oraz biurach coraz częściej korzysta się z funkcjonalnych dystrybutorów wody źródlanej. Gwarantują one bowiem stałe nawodnienie organizmu, […]
Kuchnia na otwartej przestrzeni – kiedy się sprawdza?
Kuchnia na otwartej przestrzeni – kiedy się sprawdza?
Kuchnia na otwartej przestrzeni to bardzo dobre rozwiązanie wszędzie tam, gdzie wnętrze nie jest duże lub gdzie chcemy zagospodarować więcej […]
Zastosowanie folii kiszonkarskiej
Zastosowanie folii kiszonkarskiej
W branży rolniczej powszechnie wykorzystuje się specjalną folię kiszonkarską. Składa się ona z kilku solidnych warstw materiału, a jej kluczowym […]