Pakowanie próżniowe to skuteczny sposób na przedłużenie przydatności żywności do spożycia. W ten sposób można zabezpieczyć mięso, ryby, nabiał, ale również warzywa czy gotowe dania. Pakowanie próżniowe nie tylko pozwala na zdrowy i smaczny posiłek, ale również pozwala na zredukowanie kosztów związanych z zakupem żywności.
Do pakowania próżniowego żywności stosowane są specjalne zgrzewarki – urządzenia te mają wymiar przemysłowy lub są przeznaczone do użytku domowego. Od tego zależy ich wielkość, wydajność i cena. Pakowanie próżniowe polega na umieszczeniu żywności wewnątrz specjalnej folii, następnie umieszczenie jej końcówki w zgrzewarce (sposoby zgrzewania żywności mogą zależeć od typu urządzenia – https://pakowarkiprozniowe.pl/pl/c/200×300/92). Zgrzewarka pozwala na usunięcie powietrza z wnętrza opakowania, a następnie na szczelnym zgrzaniu brzegów folii. Wewnątrz folii panuje niskie ciśnienie, co w połączeniu z brakiem tlenu przedłuża przydatność żywności do spożycia.
Kupując folię lub worki do pakowania próżniowego, należy zwrócić uwagę na ich skład. Odpowiednie produktu powinny zawierać polimery – PVC, PP, PE, PET, PVDC, EVOH. Warto wybierać folię z atestami, która pochodzi od sprawdzonych producentów, którzy posiadają odpowiednie atesty jakości.