Kuchnie na kółkach, czyli tzw. food trucki zdobyły w ostatnich latach ogromną popularność również w Polsce. Można spotkać je w dużych miastach, na festiwalach oraz na specjalnie organizowanych zlotach food trucków. Kojarzone są głównie z kuchnią amerykańską, ponieważ to właśnie w USA pojawiły się pierwsze mobilne kuchnie. Obecnie jednak przyczepy gastronomiczne serwują potrawy z różnych zakątków świata, nawet tych najbardziej egzotycznych.
Najpopularniejsza wśród food trucków wydaje się kuchnia japońska, a więc potrawy takie, jak ramen lub sushi oraz wszelkiego rodzaju przysmaki rodem z Tajlandii, jak np. pad thai, curry czy zupa Tom Kha. Dużym zainteresowaniem cieszą się także przyczepy z wbudowanym piecem do wypieku prawdziwej włoskiej pizzy lub serwujące dania wegetariańskie i wegańskie.
Miłośnicy kuchni francuskiej powinni koniecznie odwiedzić furgonetki serwujące kalmary, krewetki lub żabie udka. W szerokiej ofercie dań, które proponują restauracje na kółkach, każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to również świetny sposób na spróbowanie dań, które były do tej pory trudno dostępne.