Jakie noże warto mieć w kuchni?

Jednymi z najbardziej przydatnych akcesoriów kuchennych są noże, które stanowią nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw. Służą bowiem nie tylko do krojenia poszczególnych składników, ale również do rozmaitych zadań specjalnych. Ich ogromną zaletą jest bez wątpienia to, że w znacznym stopniu przyspieszają pracę i sprawiają, że staje się ona przyjemniejsza. Wszelkie niezbędne noże znajdziemy na https://profesjonalne-noze.pl/.

Uniwersalny model szefa kuchni to podstawa

W każdej kuchni powinien się znaleźć przede wszystkim tzw. nóż szefa przeznaczony do krojenia różnorodnych produktów. Charakteryzuje się on ergonomiczną rękojeścią oraz szerokim i delikatnie zakrzywionym ostrzem (o długości 20-25 cm), dzięki czemu bez większego trudu radzi sobie zarówno ze sprawnym porcjowaniem mięsa, jak i szatkowaniem warzyw (marchewki, cebuli itp.), rozgniataniem czy przenoszeniem jedzenia na patelnię. Oprócz tego warto z pewnością posiadać nóż do smarowania pieczywa ze specyficznym, zaokrąglonym czubkiem. Za jego pomocą szybko rozprowadzimy masło, konfitury, miód lub pastę na kanapce.

Przyda nam się też model rzeźniczy dedykowany stricte do krojenia mięsa. Wyróżnia się on masywną budową i ponadprzeciętnie szerokim ostrzem, a jest wykonany z bardzo twardego materiału – przeważnie stali nierdzewnej. Dodatkowo zaleca się wyposażenie kuchni w następujące noże: do jarzyn (ze spiczastym czubkiem), do wykrawania gniazd nasiennych z owoców (z okrągłą końcówką), do krojenia chleba (z ząbkami), do porcjowania sera miękkiego (zwieńczony haczykowatym rozwidleniem i posiadający ząbkowane ostrze), do filetowania ryb (wąski i cienki) oraz do siekania ziół (o półokrągłym kształcie).

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć + 2 =