Jak sprawnie wyrabiać w swoim zakładzie duże ilości ciasta?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wyrabianie to proces, który ma na celu połączenie ze sobą wszystkich składników w gładką, jednolitą masę na skutek wtłoczenia w nią dużej ilości powietrza. Wprowadzone do niego ciśnienie przekłada się bezpośrednio na pulchność mieszanki i jej lekkostrawność. W trakcie obróbki cieplnej powietrze znajdujące się w masie zwiększa swoją objętość, rozpręża się i przyspiesza jej rośnięcie.

Specjaliści są zgodni, że czas wyrabiania ciasta ma decydujący wpływ na ostateczną jakość produktu. Zbyt krótki czas powoduje, że gluten nie osiąga pożądanej struktury, a liczba pęcherzyków powietrza jest niewystarczająca. Zbyt długi czas wyrabiania prowadzi natomiast do zniszczenia tego układu, a w ostateczności do zrzednięcia masy. Po czym rozpoznać prawidłowo wyrobione ciasto? Jego powierzchnia jest lśniąca, pozbawiona smug i grudek, a całość ma odpowiednią gęstość. W warunkach domowych zwykle podejmujemy się tego zadania za pomocą własnych rąk. W zakładzie to jednak mało wydajny pomysł, który jest dodatkowo bardzo męczący. Na szczęście z pomocą przychodzą producenci urządzeń gastronomicznych.

Nowoczesna odsłona w kuchni

Aby szybko i dokładnie wyrabiać duże ilości ciasta w zakładach gastronomicznych lub cukierniczych, warto korzystać z profesjonalnych urządzeń. Takim przykładem jest miesiarka spiralna, która zajmuje się zarówno mieszaniem, urabianiem, jak i wygniataniem. W zależności od wielkości misy może przetworzyć nawet kilkanaście kilogramów masy. Jej obsługa jest prosta i wygodna, dzięki czemu znacznie ułatwia pracę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Rodzaje osobowości – w jaki sposób je leczyć?
Rodzaje osobowości – w jaki sposób je leczyć?
Zaburzenia osobowości związane są ze sposobem funkcjonowania konkretnej osoby. Zwykle dotyczą kilku wymiarów osobowości, a przede wszystkim zaburzeń w sferze […]
Dlaczego warto posłać dziecko do prywatnego przedszkola nastawionego na artystyczny rozwój malucha?
Dlaczego warto posłać dziecko do prywatnego przedszkola nastawionego na artystyczny rozwój malucha?
Wybór nie bez znaczenia W stwierdzeniu, iż każdy pierwszy raz wywiera wpływ na dalsze życie, kryje się sporo prawdy. Zarówno […]
Dlaczego warto jeść sałatki?
Dlaczego warto jeść sałatki?
O tym, że świeże warzywa odgrywają w diecie człowieka dużą rolę, chyba nikomu już nie trzeba mówić. Błonnik, szereg witamin […]