Turystyka i podróżowanie już dawno przekroczyła tradycyjne ramy, gdzie posiłki zabierano ze sobą na drogę. Przeciwnie, tyle jest smaków i aromatów, nie zapominając o lokalnych przysmakach, że zupełnie szkoda rezygnować z odkrywania nowych dań i próbowania potraw, których jeszcze się nie jadło. Niezależnie więc, czy gdzieś jedzie się docelowo czy też jest się po prostu w trasie – warto zawsze skusić się na dobry lokal gastronomiczny. Szczególnie gdy jest się w podróży w górskich okolicach!
Gdzie naprawdę warto zjeść, będąc w podróży? Wybór nie zawsze jest łatwy, a pokus gastronomicznych jest wiele. Warto jednak zdecydować się na miejsce, gdzie przede wszystkim stawia się na jakość, świeżość i autentyczne smaki danego regionu. Wybierając więc między dobrą restauracją w Rabce a lokalem gastronomicznym serwującym jedzenie na wynos, nierzadko lepiej jest wydać nieco więcej, a przy tym cieszyć się prawdziwym przeżyciem kulinarnym. Oczywiście ważne jest, by stawiać na klasykę kuchni regionalnej, choć nie jest to wyznacznik. Współczesna dobra gastronomia łączy w swojej kuchni ukłon w stronę tradycji z otwartością na nowe i kreatywne wpływy oraz połączenia smakowe.