Barman pracujący w barze, powinien móc korzystać z należytego wyposażenia, aby jak najlepiej móc obsługiwać gości. Funkcjonalny i dobrze zorganizowany bar zapewnia komfort pracy i daje możliwość realizacji wszystkich zamówień na jak najlepszym poziomie. W co, w związku z tym, powinien być wyposażony bar?
Po pierwsze, podstawą jest odpowiednich wymiarów lada, na której będzie miejsce zarówno dla gości, jak i na czynności realizacyjne dla obsługi. W blat tej lady, powinna być wbudowana instalacja do nalewania piwa i napojów. Przy ladzie, powinny znajdować się charakterystyczne już dla barów krzesła, tzw. hokery, których wysokość musi współgrać z ladą. Powinny one być także wygodne i stabilne, aby klient mógł czuć się na nich jak najlepiej. Dobry bar, posiada także specjalne rynny ze stali nierdzewnej, które służą do przechowywania butelek z alkoholem. Ich potoczna nazwa to speed-racki. Do przykładowych sprzętów, jakie mogą znaleźć się w pobliżu lady, należą także kruszarka do lodu, mikser elektryczny, czy po prostu standardowa lodówka. Często warto także wyposażyć taki bar w ekspres do kawy. Obecnie bary swojej karcie posiadają także często fast-foody. Niezbędne zatem stają się wtedy takie urządzenia jak frytownica, czy opiekacz do hot-dogów. Dla personelu, niezwykle ważne jest, aby w barze zaistniało dużo półek, dzięki którym możliwe będzie lepsze zorganizowanie przestrzeni. Dbając przy tym o wystrój wnętrza warto zadbać o półki ze szkła, które będą stanowić także dekoracje. Można je wykonać z różnego rodzaju, kolorowego szkła, na którym barman może wtedy wyeksponować np. alkohol. Nie wszystko jednak musi dziać się w pobliżu lady. Wyposażenie baru w loże, stoły i pasujące do charakterystyki lokalu krzesła to także niezbędny element profesjonalnego baru.
Jeśli szukasz niezbędnych sprzętów do swojego lokalu, sprawdź ofertę Instanco. Jest to sklep gastronomiczny oferujący sprzęt wysokiej jakości,