Jakie dania można zrobić z mrożonych owoców?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Mrożone owoce zachowują większość witamin i bez problemu mogą być przechowywane przez dłuższy czas, bo aż przez rok. Można je następnie następnie rozmrozić i zjeść. Są także idealne do deserów, różnego typu ciast i kompotów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast z galaretką. Warto korzystać z truskawek i poziomek mrożonych, a także jagód, malin i gotowych mieszanek. Aby nie utraciły wartości odżywczych, należy postępować z nimi w jasno określony sposób. Dobrze jest je rozmrażać bezpośrednio przed użyciem, nigdy kilka godzin wcześniej. Jeżeli są poddawane gotowaniu – to robić to możliwie jak najkrócej.

Najpopularniejsze owoce mrożone

Owoce mrożone, które od lat są popularne w tej właśnie formie, to truskawki i owoce leśne, gdyż pozwalają na to, aby móc delektować się smakami lata nawet w środku zimy. Dobrze nadają się do zrobienia galaretek, lodów, shake’ów i smoothie. Takie desery to idealny sposób na wyeliminowanie z diety białego cukru i niezdrowych przekąsek. Są pomocne w przygotowaniu zbilansowanych posiłków. Tego typu produkty sprawdzą się nie tylko w domu. Nadadzą się jako kluczowy składnik produkcji artykułów spożywczych, w firmach cateringowych, restauracjach, gastronomii. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakich produktów nie można jeść gdy ma się Hashimoto?
Jakich produktów nie można jeść gdy ma się Hashimoto?
Pokarmy, które jesz, mogą rzeczywiście zrobić różnicę w tym, jak dobrze twoje ciało wchłania hormon tarczycy. A jeśli masz niedoczynność […]
Parzenie kawy w ekspresie – o czym pamiętać?
Parzenie kawy w ekspresie – o czym pamiętać?
Dobra kawa to często pierwsza rzecz, którą pijemy o poranku. Dlatego warto zadbać o jej smak. Jeszcze kilka lat temu […]
Jak stworzyć komfortowe biuro
Jak stworzyć komfortowe biuro
O miejscu pracy niejedna osoba może czasem powiedzieć, że to jej “drugi dom”. Biorąc pod uwagę jak ważne jest biuro, […]