Mrożone owoce zachowują większość witamin i bez problemu mogą być przechowywane przez dłuższy czas, bo aż przez rok. Można je następnie następnie rozmrozić i zjeść. Są także idealne do deserów, różnego typu ciast i kompotów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast z galaretką. Warto korzystać z truskawek i poziomek mrożonych, a także jagód, malin i gotowych mieszanek. Aby nie utraciły wartości odżywczych, należy postępować z nimi w jasno określony sposób. Dobrze jest je rozmrażać bezpośrednio przed użyciem, nigdy kilka godzin wcześniej. Jeżeli są poddawane gotowaniu – to robić to możliwie jak najkrócej.
Owoce mrożone, które od lat są popularne w tej właśnie formie, to truskawki i owoce leśne, gdyż pozwalają na to, aby móc delektować się smakami lata nawet w środku zimy. Dobrze nadają się do zrobienia galaretek, lodów, shake’ów i smoothie. Takie desery to idealny sposób na wyeliminowanie z diety białego cukru i niezdrowych przekąsek. Są pomocne w przygotowaniu zbilansowanych posiłków. Tego typu produkty sprawdzą się nie tylko w domu. Nadadzą się jako kluczowy składnik produkcji artykułów spożywczych, w firmach cateringowych, restauracjach, gastronomii.