Wyrabianie to proces, który ma na celu połączenie ze sobą wszystkich składników w gładką, jednolitą masę na skutek wtłoczenia w nią dużej ilości powietrza. Wprowadzone do niego ciśnienie przekłada się bezpośrednio na pulchność mieszanki i jej lekkostrawność. W trakcie obróbki cieplnej powietrze znajdujące się w masie zwiększa swoją objętość, rozpręża się i przyspiesza jej rośnięcie.
Specjaliści są zgodni, że czas wyrabiania ciasta ma decydujący wpływ na ostateczną jakość produktu. Zbyt krótki czas powoduje, że gluten nie osiąga pożądanej struktury, a liczba pęcherzyków powietrza jest niewystarczająca. Zbyt długi czas wyrabiania prowadzi natomiast do zniszczenia tego układu, a w ostateczności do zrzednięcia masy. Po czym rozpoznać prawidłowo wyrobione ciasto? Jego powierzchnia jest lśniąca, pozbawiona smug i grudek, a całość ma odpowiednią gęstość. W warunkach domowych zwykle podejmujemy się tego zadania za pomocą własnych rąk. W zakładzie to jednak mało wydajny pomysł, który jest dodatkowo bardzo męczący. Na szczęście z pomocą przychodzą producenci urządzeń gastronomicznych.
Aby szybko i dokładnie wyrabiać duże ilości ciasta w zakładach gastronomicznych lub cukierniczych, warto korzystać z profesjonalnych urządzeń. Takim przykładem jest miesiarka spiralna, która zajmuje się zarówno mieszaniem, urabianiem, jak i wygniataniem. W zależności od wielkości misy może przetworzyć nawet kilkanaście kilogramów masy. Jej obsługa jest prosta i wygodna, dzięki czemu znacznie ułatwia pracę.