Restauracja, jak każdy inny biznes, powinna się rozwijać. W przeciwnym razie nawet grono najwierniejszych klientów zacznie się zmniejszać na rzecz bardziej innowacyjnej konkurencji. Właściciele muszą na bieżąco modyfikować kartę dań, szukając nowych smaków i inspiracji.
Ogromne znaczenie w umacnianiu pozycji rynkowej ma także profesjonalny sprzęt kuchenny. Jeżeli ostatnie urządzenie do przygotowywania potraw zostało zakupione lata temu, najwyższa pora pomyśleć o unowocześnieniu zaplecza. Na początku wcale nie musi być drogo.
Restauracje często skupiają się na porze obiadowej i serwowaniu kolacji. Jednak pracę warto zacząć już rano, ponieważ nie brakuje klientów zainteresowanych także śniadaniami. O świcie są zajęci szykowaniem się do pracy, ale już w drodze do biura przypominają sobie o pustym żołądku. Chętnie wstąpią do przyjemnego lokalu, w którym gofrownice wydają z siebie nie tylko cichy szum, ale też cudowny zapach świeżych gofrów.
Taką samą rolę spełnią opiekacze do kuchni – niewielkie urządzenia przydatne także w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Ich menedżerowie powinni wychodzić naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Zbyt wyszukane menu może się tam nie sprawdzić. Wręcz przeciwnie, restauratorzy odnoszący sukcesy najczęściej stawiają na okrojone menu i nieskomplikowane potrawy. To samo dotyczy wyposażenia. Powinno reprezentować wysoką jakość, ale nie musi być jakoś szczególnie rozbudowane.