Trudno wyobrazić sobie dobrze działającą restaurację bez odpowiednio dobranych garnków gastronomicznych. Niezwykle istotna jest sama jakość oraz materiał, z jakiego zostały zrobione. Powinny być wytrzymałe, bezpieczne dla zdrowia klientów, łatwe w użytkowaniu i wygodne dla kucharzy. Idealnym materiałem jest tutaj stal nierdzewna i w ten materiał zdecydowanie najczęściej inwestują szefowie kuchni. Jaką jednak pojemność garnków wybrać?
A nawet kluczowe znaczenie. W dużych lokalach jednocześnie obsługuje się wielu goście. Polecaną objętością jest zatem 50 – 100 litrów. Oczywiście wiele zależy też od rodzaju serwowanych dań i charakterystyki samej knajpki. Szeroki asortyment, w tym naczyń dedykowanych kuchenkom indukcyjnym można znaleźć na przykład tutaj: https://termosy.com.pl/Garnki-gastronomiczne-c24. W przypadku małych jadłodajni wystarczą jednak sagany o pojemności około 20-30 litrów. Jeśli jednak ruch jest duży, a do tego dochodzą jeszcze zamówienia internetowe, należałoby zastanowić się nad takimi do 50 litrów.
Rączki pokrywek to jeden z aspektów, które warto rozważyć, wybierając garnki. Powinny być bezpieczne i wygodne dla użytkownika. Nie mogą się nagrzewać, aby przez nieuwagę kucharz się nie oparzył. Dobrze jest także sprawdzić ich mocowanie. Musi być solidnie przytwierdzone. Z naczyń tych korzysta się bardzo intensywnie, ważne więc, żeby nie zepsuły się po kilku miesiącach. Istotne jest także przewodnictwo cieplne garnków. Najlepiej sprawdzają się te o grubym, wielowarstwowym dnie. Dzięki takiej technologii skraca się czas gotowania, co przekłada się na szybszą obsługę klientów i ich zadowolenie.