Sprzątanie w kuchni nie jest łatwym zadaniem. Ilość różnych plam, które mogą w niej powstać, jest zatrważająca. Szczególnie trudno jest jednak sprzątać kuchnię gastronomiczną. Każdego dnia gotuje się i smaży na niej mnóstwo posiłków. Dlatego też trudno jest zapanować nad tym, by pod koniec dnia kuchnia była czysta. Można jednak wspomagać się różnymi sposobami.
Trudno jest sprzątać na szybko, jeśli cały czas na kuchni się coś gotuje. Nie chcemy wówczas się poparzyć czy też poplamić. Dlatego warto korzystać z prostych rozwiązań. Oczywiście nie usuniemy dzięki takim rozwiązaniom każdej plamy. Jednak sprawimy, że pod koniec dnia kuchnia nie będzie mocno ubrudzona. Możemy używać chociażby do takiego czyszczenia serwetek gastronomicznych. Małe, łatwe w użytkowaniu i przede wszystkim dobrze czyszczące. Szybkie przejechanie nimi po kuchni sprawi, że tłuszcz nie będzie się osadzał. Większa jego część od razu wyląduje na serwetce.
Podobnie jest z ręcznikami papierowymi. Tutaj jednak należy mieć także na uwadze to, że powinny być one naprawdę bardzo dobrej jakości. Chłonny ręcznik pozwala na pozbycie się sporej ilości różnego rodzaju cieszy. Przykładowo gdy makaron wykipi i trzeba bardzo szybko reagować. Wówczas położenie kilku ręczników papierowych na kuchnię sprawi, że po chwili większość wylanego płynu się wchłonie. My natomiast nie będziemy musieli później walczyć z zaschnięciami, które niekiedy bardzo szybko usunąć. Te dwa proste sposoby pomagają natomiast wyeliminować wiele kłopotów z kuchnią gastronomiczną.