Nie ma chyba na świecie osoby, która nazywałaby się miłośnikiem wina, a jednocześnie ani razu w życiu nie próbowała prosecco. Obecnie jest to bowiem jedno z najpopularniejszych win eksportowanych z Italii, które to uznanie zdobyło nie tylko w Europie, ale wręcz na całym świecie. Jest on dostępny w wielu sklepów, m.in. na http://profilwino.pl/pl/c/Prosecco/107. Trunek ten posiada wiele zalet, ma nie tylko wykwintny smak, ale także bogatą historię. Może więc warto dowiedzieć się o nim nieco więcej, by następnym razie podczas wykwintnego obiadu czy imprezy ze znajomymi zabłysnąć w towarzystwie i rzucić kilkoma ciekawostkami?
Ludzie, którzy zawodowo zajmują się konsumowaniem i opisywaniem win, na zbieranie swojej wiedzy poświęcają długie lata. Aby oczarować przyjaciół swoim obeznaniem, wcale nie trzeba jednak czytać dziesiątek książek o uprawie winorośli i produkcji alkoholi. Wystarczy zapamiętać 5 najważniejszych informacji o prosecco.
Nie stanowi monolitu. Trunek ten występuje w czterech odmianach: demi-sec, dry, extra dry oraz brut.
Chociaż napój ten posiada bąbelki, nie powinno nazywać się go szampanem, tylko winem musującym. Nazwa „szampan” została bowiem zarezerwowana dla trunków francuskich pochodzących z regionu Szampanii.
Istnieje jednak prosecco bez bąbelków – można znaleźć je, pytając w winnicy o „fermo” lub „tranquillo”.
Słowo „prosecco” pochodzi od nazwy szczepu winogron.
W ostatnich latach produkcja tego najpopularniejszego z włoskich win wzrosła aż trzykrotnie.