Domowy sposób na koniak

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Koniak wydawał Ci się do tej pory alkoholem wyrafinowanym, który do Ciebie nie pasuje? Poza tym cena nieco odstraszała, kiedy spoglądała z najwyższych półek sklepowych? Okazuje się, że koniak bardzo łatwo przygotować w domu, przez co traci opinię alkoholu dla wyższych sfer, a koszty automatycznie spadają w dół.

Aby rozpocząć domowe przygotowanie koniaku, należy rozpocząć od wyboru właściwego wina. Wśród win możemy decydować o białych, różowych czy czerwonych. Należy pamiętać, że wino poddane destylacji zmieni nieco smak. Najlepszym rozwiązaniem w procesie destylacji jest destylator miedziany, w którym umieszczamy wino. W takim pojemniku płyn bezpiecznie ulega przemianom i nie wchodzi w niepożądane reakcje. Innym zalecanym pojemnikiem jest beczka ze stali nierdzewnej.

Pomimo specjalistycznego określenia jakim niewątpliwie jest destylacja, sam proces nie jest specjalnie trudny. Ci którzy preferują domowe sposoby, mogą jej dokonać na własną rękę. Pozostali mogą skorzystać z gotowych zestawów. Przed rozpoczęciem destylacji, butelkę należy dokładnie wyparzyć. Po czym wypełnić ją alkoholem, zamknąć korkiem i pozostawić do leżakowania. Koniak, który kupujemy w sklepie zawsze podlega leżakowaniu. Jednak różnica pomiędzy sklepowym a naszym koniakiem polega na tym, że wino przeznaczone do domowego wyboru również leżakowało. Ze względu na przejście tego etapu,w procesie wytwarzania domowego koniaku, leżakowanie można więc ominąć. Kiedy zdecydujemy się pozostawić koniak na jakiś czas ( zaleca się okres 3 miesięcy), z pewnością zyska ono dodatkowy smak i aromat.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak bezpiecznie jeździć po śliskiej nawierzchni?
Jak bezpiecznie jeździć po śliskiej nawierzchni?
Zimą jezdnię pokrywa zazwyczaj cienka warstwa lodu i śniegu, która w znacznym stopniu utrudnia kierowcom operowanie samochodem, co zagraża ich […]
Dlaczego miód naturalny jest 100x lepszy od sztucznego?
Dlaczego miód naturalny jest 100x lepszy od sztucznego?
Istnieją dwa rodzaje miodów: sztuczny i naturalny. Naturalny jest tworzony przez pszczoły, a sztuczny przez człowieka – oczywiście w dużym […]
Masaż – Zastosowanie i rodzaje
Masaż – Zastosowanie i rodzaje
Masaże są istotną częścią dobrze ułożonej rutyny treningowej. Mogą one pomóc złagodzić napięcie mięśni i ból, poprawić krążenie, zmniejszyć stres […]